Chardonnay Wijnen
Chardonnay heeft een lange weg afgelegd sinds de eerste wijnstokken werden geplant in de oude wijngaarden van de Bourgogne, Frankrijk. Leer meer over de geschiedenis van deze geliefde witte wijn – van het begin tot zijn huidige opvallende status als een van de meest populaire wijnen ter wereld.
Of je nu een liefhebber bent van Chardonnay of voor het eerst proeft, het ontdekken van verschillende regionale wijnen is een fascinerende verkenning. Rassen uit warmere streken hebben over het algemeen een hoger alcoholgehalte en meer uitgesproken smaken van tropisch fruit zoals ananas en mango, terwijl koele temperaturen knapperige appels, peren en citrusachtige eigenschappen kunnen creëren. Probeer monsters uit verschillende delen van de wereld, zoals Frankrijk, Californië of Australië, om verschillende stijlen en productiemethoden te ontdekken in deze unieke en heerlijke wijn.
Chardonnay in het kort
Veelvoorkomende smaken: fruitig, fris, appel, peer, mango, annanas (houtgerijpte Chardonnays ook tonen van vanille)
Kleur: groengeel – goudgeel
Eten: oesters, vis van de grill, quiche, kreeft en diverse kaassoorten
Verschillende Chardonnay stijlen
Van zijn scherpe en fruitige smaak tot zijn rijke en romige textuur, Chardonnay is een iconische lichte witte wijn die geliefd is bij kenners over de hele wereld. Ontdek de verschillende stijlen van Chardonnay, leer over de beste proefnotities en regio’s en ontdek hoe je deze veelzijdige wijn kunt combineren met eten.
Oaked Chardonnay
Oaked Chardonnay is de meest populaire stijl van Chardonnay. Deze wijnen worden gefermenteerd in contact met eikenhout en kunnen sterke smaken van kruiden, vanille, rook en toast hebben. Eiken Chardonnays hebben ook de neiging om vol te zijn met een hogere alcohol- en zuurgraad dan niet-gehoute Chardonnays. Regio’s die eikenhouten Chardonnays maken, zijn onder meer Australië, Nieuw-Zeeland, Californië, Frankrijk en Italië.
Unoaked Chardonnay
Unoaked Chardonnay is een stijl die de afgelopen decennia steeds populairder is geworden. Zonder enige eiken invloed hebben deze wijnen veel levendigere fruitsmaken en aroma’s, zoals meloen, citrus en groene appel. Unoaked stijlen hebben ook de neiging om lichter van smaak en lager in alcohol te zijn dan eiken stijlen. Regio’s die bekend staan om hun niet-gerijpte Chardonnay zijn Bourgondië, Zuid-Afrika, Chili en Australië.
Rijke en romige Chardonnay
Chardonnays met een grotere stijl, zoals die uit Californië, gebruiken tijdens hun productie vaak eikenhout voor een complexer smaakprofiel. Dit resulteert in rijkere wijnen met uitgesproken aroma’s en smaken van boter, room en vanille, met een romige textuur in de mond. Deze Chardonnays hebben meestal een hoger alcoholgehalte en passen het beste bij zwaardere gerechten die bestand zijn tegen hun gedurfde smaken.
Sparkling Chardonnay (bruisend)
Sparkling Chardonnay is de nieuwste trend in dit eerbiedwaardige wijngenre. Deze wijnen worden gemaakt door een basis van Chardonnay volgens de traditionele methode te fermenteren, vervolgens de nog gistende vloeistof te bottelen en deze in de fles te laten gisten voordat deze wordt geopend. Dit levert een droge en mousserende wijn op met unieke aroma’s, smaken en bruisen die perfect samengaan met lichtere gerechten en zomerse picknicks.
Smaak van de Chardonnay
De Chardonnay heeft een frisse en fruitige smaak. De aroma’s veranderen mee met de bodem waarin de druiven groeien. De smaken van 100% Chardonnay wijnen uit warme gebieden herken je aan smaken als appel en meloen. Terwijl de smaken bij een wat frisser klimaat wat strakker kan zijn.
Wanneer de Chardonnay op hout gerijpt is kunnen ook smaken als vanille en karamel in de wijn herkend worden.
Geschiedenis van de Chardonnay
Chardonnay wordt verondersteld te zijn ontstaan in het midden van de 17e eeuw, toen Champagne-monniken oude druivensoorten uit heel Europa combineerden om te creëren wat nu bekend staat als chardonnay. De wijnstok begon zich snel te verspreiden vanaf zijn geboorteplaats in Bourgondië, eerst naar andere regio’s van Frankrijk en uiteindelijk over de hele wereld.
Zijn populariteit nam alleen maar toe dankzij zijn veelzijdigheid – er kan een verscheidenheid aan stijlen van worden gemaakt, variërend van licht, knapperig en niet-geëikt aan het ene uiteinde tot dik, boterachtig en eikenhout aan het andere uiteinde.