✓     De volgende werkdag verzonden

✓     Zaterdaglevering op afspraak

✓     Biologische wijnen

Merlot – Een echte smaakmaker

Merlot is een zijdezachte wijn en wordt door veel mensen gewaardeerd. In het Franse Bordeaux is het de meest aangeplante druif. Echter kan de Merlot op erg veel plekken groeien. Dat komt omdat dit ras zich gemakkelijk kan aanpassen aan diverse bodems.

rode wijn merlot

Merlot in het kort

Veelvoorkomende smaken: Framboos, donkere kersen, pruimen, tabak, vanille, mokka

Herkomst van de naam: De naam van de Merlot is een afgeleide van de Merel. Vooral doordat de kleur van de wijn erg lijkt op de vacht van de vogel. 

Kleur: Helderrood tot roodpaars

Eten: gaat goed samen met rood vlees, pasta, wokgroente, geroosterd vlees

Merlot van de wijn folly

Smaak van de franse Merlot

De wijn van Merlot is zacht, romig en vol fruit. De intense aroma’s van bessen, kersen en pruimen kun je fijn proeven. Ook de smaak van chocolade kun je goed terugvinden in de wijn. Merlot uit een koel klimaat smaakt pittig, fris en fruitig. De wijn heeft een strakkere structuur omdat deze wijn meer zuur bevat. Uit een warm klimaat heeft de wijn het vlezige van zwarte kersen en komt romiger over

Geschiedenis van de Merlot

De Merlot is ergens in de 17e eeuw aangeplant in de Bordeaux. Op de rechteroever van de Bordeauxstreek daar voelt de Merlot zich het meest thuis. Dit komt door de kleigrond die ontstaat door de slib van de rivier. De druif zou eigenlijk alleen een bijrol spelen.

Erg lang vonden andere wijnmakers buiten de Bordeaux de druif niet interessant genoeg. Wat gek was omdat wijndrinkers houden van ongecompliceerde en romige wijnen. Toch werd het signaal opgepikt en werd de Merlot snel dominant. De merlot werd steeds populairder. Snel hadden veel wijnmakers door dat de druif ook goed op andere plekken kon groeien. Nu kun je de druif wereldwijd vinden op plekken zoals: Italië, Californië, Chili, Spanje enzovoort.

mooie wijnstreek
franse merlot wijn

Populaire Merlot blends

Merlot wijnen zijn zelf al razend populair. Toch wordt de Merlot vaak geblend met andere druiven. Vaak zijn dit druiven die uit dezelfde regio komen. Denk bijvoorbeeld aan druiven zoals:

  • Cabernet Sauvignon
  • Syrah
  • Mourvèdre