✓     De volgende werkdag verzonden

✓     Zaterdaglevering op afspraak

✓     Biologische wijnen

Syrah – ‘De grote blauw druif’

De Syrah is een bijzonde druivenras. Over de oorsprong van het ras gaan veel verhalen rond. Uit DNA-onderzoek blijkt echter dat de Syrah uit twee Franse druivensoorten voorkomt. Namelijk de Dureza en de Mondeuse Blanche.

De Syrah is wereldwijd bekend en wordt veel gebruikt. Ook wordt de druif in verschillende landen aangeplant. Hierdoor kan de smaak van de wijn erg verschillen. Wilt u meer weten? Lees hier alles over de Syrah.

Syrah in het kort

Veelvoorkomende smaken: zwarte/donkere bessen, olijf, peper, vanille, chocolade, tabak, kruiden, rook.

Meest voorkomende namen: Syrah, Shiraz en Hermitages.

Kleur: donker rood/paarse

Eten: gaat goed samen met grill, zachte kazen en rood vlees.

Smaak van de Franse Syrah

Franse Syrah wijn is intens en krachtig van smaak. Ook is de wijn rijk aan tannines. In het smaakprofiel kunnen aroma’s als chocolade, zwarte bessen en peper worden gevonden. Deze smaken passen goed bij gegrild vlees. De eiwitten en het vet gaan namelijk heel goed samen met de tannines. De tannines in de Syrah komen uit de dikke schil van de wijn. Naast de grill kan de wijn ook op met ander eten worden gebalanceerd, denk bijvoorbeeld aan Goudse kaas of gerechten uit het Midden-Oosten.

Geschiedenis van de Syrah

De Syrah is een druif met vele namen. De bekendste zijn de Syrah en de Shiraz. Een veelbesproken verhaal over de historie van de Syrah is dat de naam afgeleid zou zijn van de Iraanse stad Syracuse. Uit genetisch onderzoek blijkt echter dat de druif uit twee franse druivensoorten voortkomt.

De Syrah komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Uit het Rhône gebied om precies te zijn. Door de populariteit van de Syrah wijnen, werd de wijn steeds duurder en werd de wijn ook op meer plekken aangeplant. Klassieke Syrah komt nog steeds uit Frankrijk. Maar tegenwoordig is Zuid Australië ook een grote producent. De druif wordt ook verbouwd in de VS, Chili, Zuid-Afrika, Griekenland (Kreta), Mendoza en Californië. In totaal is er wereldwijd zo’n 186.000 hectare Syrah. Daarmee is het de 6e aangeplante druif ter wereld.

Populaire Syrah blends

Syrah wordt vaak met groot succes geblend. Dat komt doordat het een wijn is met veel karakter. Bovendien gaan de smaken en aroma’s van de druif goed samen met andere blends. Beroemde blends met de Syrah zijn bijvoorbeeld:

 • GSM blend: Deze blend bestaat uit Grenache, Syrah en Mourvedre
 • Cabernet Syrah: Deze blend bestaat uit Cabernet Sauvignon en Shiraz
 • Merlot

Syrah Regio’s

Over de hele wereld is er zo’n 186.000 hectare Syrah. De verdeling over de wereld is als volgt:

 • Frankrijk: 68.000 hectare
 • Australië: 42.000 hectare
 • Spanje: 20.000 hectare
 • Argentinië: 13.000 hectare
 • Zuid-Afrika: 10.000 hectare
 • Verenigde Staten: 9.300 hectare
 • Italië: 6.800 hectare
 • Chili: 6.000 hectare