✓     De volgende werkdag verzonden

✓     Zaterdaglevering op afspraak

✓     Biologische wijnen

Mourvedre

Mourvedre is een Franse wijndruivensoort die is ontstaan in de Rhône-vallei in Frankrijk. Het werd voor het eerst gecultiveerd aan het einde van de 18e eeuw door de monniken van de cisterciënzerabdij van Saint-Savin in de gemeente Moulin-à-Vent nabij de stad Moulis.

Mourvedre werd voor het eerst verbouwd door de Romeinen en staat bekend om zijn hoge zuurgraad en tannines.

Mourvedre in het kort

Veelvoorkomende smaken: aroma’s van bramen, kersen en kruiden.

Meest voorkomende namen: Mourvedre, Monastrell, Mataro, Morvede.

Kleur: donker & diep rood (vol)

Eten: gaat goed samen met eend, paddestoelen, Lamsrack, Ribs.

Smaak van de franse Mourvedre

De Mourvedre is een van de bekendste wijnen uit de Provence. Het is een laat rijpende druif met heel veel kracht. Dit is dan ook de reden dat de druif vaak geblend wordt met andere druiven. Bijvoorbeeld met de Syrah en de Grenace.

Geuren die herkent kunnen worden zijn donker fruit, viooltjes, kruidigheid & zwarte peper. Een goede Mourvedre is sterk en heeft donker rood fruit. 

Geschiedenis van de Mourverdre

Mourvedre is een Franse druivensoort die is ontstaan in de Rhône-vallei in Frankrijk. Van oorsprong is de Mourvedre een Catalaanse druivensoort genaamd de Mataro. Het werd voor het eerst verbouwd door de Romeinen en werd later geïntroduceerd in Bordeaux. Tegenwoordig wordt het voornamelijk verbouwd in de zuidelijke Rhône-vallei en delen van de Provence. Het werd voor het eerst verbouwd door monniken in de 12e eeuw en werd populair in de 19e eeuw toen het werd gebruikt om wijnen zoals Château Margaux te maken.

Franse brug

Populaire Mourvedre blends

De wetenschappelijke naam van deze druif is de Vitis vinifera ‘Mourvèdre. In Frankrijk wordt de druif vaak geblend met andere druiven, omdat deze van zichzelf een erg sterke smaak heeft. 

De populairste en meest bekende Mourvedre beld is de GSM blend: Deze blend bestaat uit Grenache, Syrah en Mourvedre