✓     De volgende werkdag verzonden

✓     Zaterdaglevering op afspraak

✓     Biologische wijnen

Pinot Noir – ‘De Franse held uit Bourgogne’

Pinot noir is een welbekende druif onder wijnliefhebbers. Dit druivenras heeft een zachte smaak en is zeer verreikend. De Pinot Noir wordt vooral gebruikt om rode wijn te construeren.

Pinot Noir is een beruchte wispelturige druivensoort, waarvan het smaakprofiel sterk afhankelijk is van het terroir. Het heeft een bepaald klimaat nodig dat koel maar niet te koud is, evenals grond met voldoende drainage.

Dit draagt bij aan de complexiteit van de geproduceerde wijnen, waardoor een scala aan smaakprofielen ontstaat, van rokerig en aards tot bloemig en fruitig.

Deze kwaliteiten creëren wat bekend staat als variëteitskenmerken – of de onderscheidende kenmerken die Pinot Noir kenmerken en die het zo leuk maken om te ontdekken en te ervaren.

Pinot noir-licht-rode wijn

Pinot Noir in het kort

Pinot Noir is een klassieke druivensoort die is ontstaan in de regio Bourgondië, Frankrijk. Het produceert een van de meest veelzijdige en robuuste wijnen, evenals een van de meest delicate en genuanceerde smaken, mits goed behandeld.

Met zijn hoge zuurgraad en tanninegehalte is hij ideaal om te verouderen, maar hij kan ook jong gedronken worden. Er zijn veel regio’s die gespecialiseerd zijn in het produceren van uitzonderlijke Pinot Noirs, waardoor het een topkeuze is voor wijnliefhebbers over de hele wereld.

De kenmerken van de wijn

Veelvoorkomende smaken: fruitigheid (rood fruit donker rood fruit), bloemen, kruidnagel, pruim, paddenstoel & kruiden.

Meest voorkomende namen: Pinot Noir, Spätburgunder (Duitsland), 

Kleur: licht transparant rood.

Eten: Gaat goed samen met Beef Wellington, fazant, kalkoen, kip met champiognonsaus, antipasti en meer. 

Aardse wijnvelden pinot

Smaak van de Pinot Noir

Pinot noir heeft een zeer zachte en diverse smaak. Bij het savoureren van de Pinot Noir proef je de smaak van kersen, framboos, rozen en aardbei. In echt kwalitatieve Pinot Noir wijnen vind je zelfs aardse en animale tonen.

Bij het rijpen van de Pinot noir kan de wijn andere aroma krijgen. De aroma´s die je krijgt bij rijping zijn vanille, paddenstoel, bosgeur en toast,

Oorsprong van de Pinot Noir

De afkomst van een druif bepaalt de smaak van de druif. Pinot Noir is afkomstig uit Bourgogne. Bourgogne is een regio uit Frankrijk. Deze regio bevat 1.6 miljoen inwoners.

De Pinot Noir speelt een zeer grote rol bij de reputatie van deze regio. Bourgogne heeft een rijke geschiedenis. Deze rijke geschiedenis is terug te zien in de historische plaatsen die je kan bezoeken. In de steden Dijon en Beaune kan je heel veel mooie dingen terug zien van het verleden. Er zijn paleizen van hertogen en bekende hospices de Beaune. Mensen die van cultuur en geschiedenis houden kunnen nog meer mooie dingen terugzien van de oude rijkdom.

 

winefolly pinot noir regio's
maaltijd bij pinot noir

Pinot Noir en eten

Om het meeste uit uw Pinot Noir-ervaring te halen, kunt u proberen een voedselcombinatie te kiezen die past bij de lichte en fruitige kenmerken. Hoewel het goed werkt met vis of wit vlees zoals gevogelte, kun je het voor iets heel speciaals combineren met een linzensalade of groente frittata. In combinatie met het juiste voedsel, kun je de complexe smaaktonen van je Pinot Noir echt naar voren brengen.

De Pinot Noir Bewaren

Alle wijn, maar vooral Pinot Noir, moet in de juiste omstandigheden worden bewaard. Om ervoor te zorgen dat uw collectie in topconditie blijft en u er jarenlang van kunt genieten, moet u ervoor zorgen dat uw flessen altijd horizontaal worden bewaard en uit de buurt van zonlicht of extreme temperaturen worden bewaard.

De luchtvochtigheid moet tussen de 50-80% worden gehouden en wijnen mogen niet worden bewaard in de buurt van producten met sterke geuren of dampen. Gebruik indien mogelijk een speciaal koelsysteem voor de kelder, omdat dit helpt om de optimale luchtvochtigheid te behouden en tegelijkertijd te beschermen tegen extreme temperaturen.